KIVIPIIKKI

Valmistettu kahdeksankulmaisesta teräksestä. Volframikarbiditapin pituus on 20 mm, kun teräksen paksuus on 18 mm, volframikarbiditapin koko on 8 mm x 28 mm.

Nimitys diamont viittaa volframikarbidin suureen kovuuteen, sillä se on materiaali, josta työkalun terät on valmistettu. Diamont-työkalut eivät sisällä timanttia.

Volframikarbidikärkirautoja on saatavana kartiohionnalla ja harvemmin pyramidihionnalla. Pyramidinmuotoiset hiotut työkalut ovat peräisin Italiasta, ja ne soveltuvat hyvin kiteisten kivilajien, kuten marmorin, työstämiseen. Hiekkakivessä, kovassa kalkkikivessä ja graniitissa käytetään yleisemmin kartiohiottuja talttaa.

Karbidista valmistetut tai karbidi-inserteillä varustetut veistoraudat soveltuvat erityisen hyvin kovien kivilajien työstöön. Karbidityökaluja on teroitettava harvemmin työn aikana, koska materiaali on niin vahvaa, että kuluminen on vähäisempää kuin taotusta teräksestä valmistetuissa työkaluissa. Karbiditerän terän käyttöikä on näin ollen pidempi. Jos volframikarbiditaltat kuitenkin hiotaan hyvin teräviksi tai ohuiksi, on toimittava huolellisesti, sillä volframikarbidi on hauras materiaali juuri kovuutensa vuoksi ja voi helposti murtua ohueksi hiottuna. Vipuliikkeet lyönnin aikana voivat myös johtaa rikkoutumiseen tai irrottaa kovametallitapin teräskotelosta.

Nyrkkisääntönä kovan kiven kohdalla voidaan sanoa, että mitä kovempi kivi on, sitä tylsempi taltan leikkauskulman on oltava. Kovassa kivessä, kuten graniitissa, taltta asetetaan lähes suorassa kulmassa, ja kivi käytännössä jauhetaan. Näin ollen taltassa on hyvin tylppä leikkausreuna. Kiteistä kiveä, kuten kovaa marmoria, varten tarvitaan terävämpi työkalu, jossa on terävämpi reuna. Taltta on asetettu litteäksi, jotta kivi voidaan irrottaa vahingoittamatta syvempää kiderakennetta.

Kovametallitalttaa voidaan käyttää myös hiekkakiven työstämiseen. Koska hiekkakivi on erittäin hankaavaa, taotut terästaltat voivat kulua suhteellisen nopeasti. Kovuutensa ansiosta kovametallileikkuusärmillä on myös pidempi käyttöikä. On kuitenkin otettava huomioon, että kovametallitapit on yleensä asetettu teräkseen.

Hiekkakiven työstämiseen käytetään yleensä teräviä talttaviiluja, kuten kiteisten kivien työstämiseen: tämäntyyppisten kivien kohdalla tavoitteena on rikkoa hiekkahiukkasten välinen sidos lyömällä, mihin terävä työkalu soveltuu paremmin kuin tylppä. Mutta tässäkin tapauksessa pätee seuraava: Käytä erittäin kovaan hiekkakiveen vähemmän teräviä talttaviiluja, jotka eivät murru niin helposti.

Tuotteita yhteensä 13 kpl